АНТОАНЕТА ХАДЖИПЕТРОВА ПРЕДСТАВИ РОДОВАТА ЛЕТОПИС „ХАДЖИПЕТРОВИТЕ“ В КОТЕЛ
май 19, 2023 514 Прегледи

АНТОАНЕТА ХАДЖИПЕТРОВА ПРЕДСТАВИ РОДОВАТА ЛЕТОПИС „ХАДЖИПЕТРОВИТЕ“ В КОТЕЛ

В международния ден на музеите, по покана на Исторически музей- Котел, родственицата на забележителния род Хаджипетрови – Антоанета Хаджипетрова, представи дългогодишен исторически труд, посветен на предшествениците ѝ, сред които е най-големият дарител на Котел, видния възрожденец Петър Матеев. За него всеки котленец знае, че животът му е представлявал низ от интересни събития, а честта да притежава голяма част от архива му, в който се разказва за тях, е на местния музей.

Сред присъстващите гости на събитието бяха кметът и зам.-кметът на Община Котел – Коста Каранашев и Шериф Куванджъ, редакторът и издател на книгата  Румяна Емануилиду, представители на общинската библиотека „Петър Матеев“, музейни служители, общественици и гости на града, посетили музея във вчерашния ден.

Родовата летопис е написана от проф. Иван Карайотов и Антоанета Хаджипетрова след дълго проучване на исторически, държавни и лични архиви, спомени и писма на фамилията. Книгата е издадена от ИК „Знаци“.

„Благодаря на Историческия музей в Котел, че „възкреси“ спомена за книгата „Хаджипетровите“ след толкова години. Г-жа Антоанета Хаджипетрова, освен архитект, свързан с опазването на културно-историческото наследство, е председател на сдружение „Български женски съюз – баба Ганка Хаджипетрова“. Сдружението има амбициите да поддържа българските традиции и културата в семейството. Организира благотворителни изяви, международни шахматни турнири и стимулира творчески инициативи сред най-малките“, каза редакторът и издател на „Хаджипетровите“ Румяна Емануилиду.

Издателката сравни изданието със стойността на летописа на чешкия историк Константин Иречек от 18 век „История на българите“, написан също с подкрепата на много българи, между които и Марин Дринов. Неговият труд е първата цялостна българска научна история, която се цитира и до ден днешен. „Хаджипетровите“ е изключително ценен труд, който дава информация в най-разнообразен вид- факти, документи, спомени, карти, снимки, писма, историографски проучвания и др.“, сподели още издателката.

„Фамилия Хаджипетрови, за нас, котленци, е тази, която предава европейския облик на Бургас. Ако не сте виждали на живо представител на българската аристокрация, то днес той стои пред вас и е представен в лицето на г-жа Антоанета Хаджипетрова“, каза кметът Коста Каранашев. Той благодари на дамата за честта да посети Котел и за милите думи, които тя отправи към съгражданите му.

Пред събралите се гости Антоанета Хаджипетрова сподели, че чувства Котел и неговите жители много близко до сърцето си. Тя описа котленци като по-различни от всички останали хора, които е срещала в живота си и ги определи като силни и изключително стойностни хора. До този извод тя стига, когато  влиза в рода Хаджипетрови като снаха.

„Домът ни беше мястото в Бургас, в което всеки можеше да дойде и да получи желана информация по всякакви въпроси. Моят съпруг – Александър, беше по професия юрист, но и един от първите шахматисти на България. За него въпросите свързани с културното обогатяване на българина, беше като мисия, защото смяташе, че духовното общество, създава условия за един добър бъдещ живот на поколенията.  Неговият баща – Матей, богат котленец, чиято фамилия е тясно свързана с Бургас е внук на главния ктитор на католикона на остров „Света Анастасия”. Името на моя свекър Матей Хаджипетров е известно и с това, че той е сред инициаторите за създаването на Ротари клуб в гр. Бургас като в последствие става и президент на Управителния му съвет /1937 г./“, посочи Антоанета Хаджипетрова. „Когато влязох в семейството, аз бях възхитена от моралните качества на личностите в този род. Те носеха корена в гените си- учеха, четяха, даряваха, образоваха околните. Когато пишех книгата, наистина се сблъсках със страшно много архивни сведения за рода. Проучванията ми бяха свързани основно с идването на Хаджипетрови от Котел в Бургас, но се оказа, че те бяха оставили дълбоки следи след себе си и в много други градове, в които са пребивавали“, посочи съавторката на книгата.

В родовата летопис проф. Карайотов и Хаджипетрова спазват хронологичните събития, за да може читателя да се запознае с този велик род от миналото до наши дни.

След официалната част по представянето на книгата, музейните служители бяха поздравени с богата музикална програма от младежта на Котел, в лицето на изпълнителите от вокална група „Цветна дъга“, танцов състав „Изворче“, фолклорна група „Котленче“ и състав тамбури при „Център за подкрепа за личностно развитие“. От своя страна ръководството на Исторически музей – Котел връчи грамоти на всички участници в програмата.

Родът Хаджипетрови произлиза от Котел. Той е сред първостроителите на следосвобожденски Бургас. Потомците му са едни от големите дарители, вложили средства и усилия в надграждането му, за да се превърне той в един добре развит и устроен град.

След като завършва образованието си Иван Хаджипетров се установява със съпругата си Ганка в Бургас, където създава Големите български мелници. Избран е за първи окръжен управител на Бургаския департамент в Източна Румелия, а впоследствие става депутат в Областното събрание и министър на финансите в Източна Румелия. На първите общобългарски избори след Съединението е избран за депутат в Народното събрание.

Доброто му име следват както съпругата, така и потомците му. Ганка Хаджипетрова създава женското благотворително дружество „Милосърдие“ и оказва помощ за изграждането на ново сиропиталище в Бургас, като дарява празно място в центъра на града за неговото построяване. С личен финансов принос създава сградата на площад „Св. св. Кирил и Методий“ и улица „Вола“, където се слага началото на бургаски безплатни ученически трапезарии. След кончината на баба Ганка, общината кръщава и централния площад на нея.

Синът им Стефан Хаджипетров е кмет на Бургас през 1916 г. След това става началник на Бургаската стокова борса през 1924 г, а година по-късно и на Бургаската търговско – индустриална камара. По негова инициатива се създава сграда за камарата, за която дейност по-късно получава орден „За граждански заслуги“, 4-та степен.

Анка, Матей и Павел Хаджипетрови правят многократни дарения на Общината в полза на бедните семейства и нуждаещи се граждани. Матей Хаджипетров основава и Алианс Франсез- Бургас като тези години, в които той го ръководи могат да се нарекат Златен век на организацията в България.

Хаджипетрови са основни дарители при строежа на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“, както и при изграждане на сградата, в която днес се помещава Областна управа – Бургас.

 

 

Предишна 19 МАЙ - ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО
Следваща САМУИЛОВО СЕ ПОДГОТВЯ ЗА ПРАЗНИКА НА СЕЛОТО НА 3 ЮНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – СЛИВЕН: НИЕ СМЕ АЛТЕРНАТИВАТА НА СТАТУКВОТО

  Здравейте приятели! Нека си го кажем категорично – ние сме алтернативата на статуквото! Ние сме политическата сила, която е гарант, че България ще има ново управление, ние сме проектът

Новини Сливен

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – СЛИВЕН ПРЕДАДЕ НА СЪД ОБВИНЯЕМ ЗА 3 КГ. МАРИХУАНА

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Димо Г. Той е обвинен за това, че на 25.05.2018 год. в гр. Сливен, на ул.„Баба Тонка“ и в жилище на ул.„Милин камък“,

Новини Сливен

КЪМ 16 ЧАСА НАЙ-СЛАБА АКТИВНОСТТА В ОБЩИНА КОТЕЛ

Избирателната активност в област Сливен към 16 часа днес е 20,7 процента, съобщиха от областната администрация.  Тя е с около 2 процента по-ниска от активността към този час през миналата неделя.