АКЦЕНТИ ОТ ПОЧИВНИТЕ ДНИ В КОТЛЕНСКО
07.05.2024 410 Прегледи

АКЦЕНТИ ОТ ПОЧИВНИТЕ ДНИ В КОТЛЕНСКО

Първата седмица на месец май, освен с великденските и гергьовденските празненства в община Котел, беше белязан и с честване на 148-годишнина от Априлското въстание в с. Нейково, съборите на селата Ябланово и Стрелци и традиционния пролетен празник „Хъдрелез“.
От всички краища на страната пристигнаха хора, които напълниха площадите и заедно със своите близки, допълниха колорита на котленския балкан през почивните дни.
В съботния ден в с. Нейково беше дадено началото на събитията от общинския културен афиш. Там се проведе честването на 148-годишнината от Априлското въстание във Втори Сливенски революционен окръг. Десетки жители и гости на котленското село се стекоха на площада, за да положат цветя, в знак на почит и преклонение към паметта на героите от селото и околните населени места. Церемонията се състоя пред паметника на легендарния нейковски юнак Ради Мухтаров /Дели Ради/. Цветя бяха положени още на морената, в двора на църквата “Св. Троица”, увековечаваща мястото, на което чета на Стоил войвода завзема Нейково, както и пред черешовото топче. Честването на годишнината включваше още литературно-музикална програма, с участието на колективи при НЧ „Изгрев – 1928“, с. Нейково и гайдарски състав „Христанов“. Вечерта завърши със  заря, в памет на загиналите за Свободна и Независима България.
На следващия ден в с. Ябланово се проведе съборът „Герлово пее и танцува“, който посрещна хиляди свои гости от България и чужбина. Празничната му програма включваше концерти и представяния на поп фолк певеца Кондьо Савов (Кондьо), на разградският музикално-драматичен театър, яблановски групи и др.  Сред специалните гости на събора бяха кметът на Община Котел Коста Каранашев, народният представител Джейхан Ибрямов, кметът и зам.-кметът на Община Ергене Мюге Йълдъз Топак и Тургут Шентюрк и др.
Неделният ден беше белязан и от събора на село Стрелци. На него, с програма се изявиха деца от основно училище „Димитър Камбуров“, а от кметството бяха организирали народни борби за деца и юноши, гергьовска люлка и други забавления.
Серията от мероприятия завърши с пролетния религиозен празник „Хъдрелез“. Той се провежда в местността “Сювен бурну”, а на него местното население от герловския регион излиза да се повесели с традиционните песни, присъщи за алианите.
Предишна ОТКРАДНАХА 2 ОТ АТРАКЦИОННИТЕ ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА ПРЕД ОБЩИНА СЛИВЕН
Следваща ПРАЗНИК В СЕЛО БРЯСТОВО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СРЕД АРЕСТУВАНИТЕ ЗА ВЪОРЪЖЕНИЯ ГРАБЕЖ ИМА МНОГО, МНОГО „ЕДРА РИБА“

Един от задържаните за въоръжения грабеж в Нова Загора е много известно лице в крими средите, научи БЛИЦ. Както медията ни писа на 1-ви декември миналата година въоръжени крадци са

Новини Сливен

В СЛИВЕН МЕЧО И БЕДИ СЪЗДАДОХА НАЙ-МОДЕРНАТА У НАС МУЛТИФУНКЦИОНАЛНА ЗАЛА

Той се казва Мехмед Мехмедов. Възпитаник е на спортно училище „Димитър Рохов” в Сливен. Мехмед Мехмедов е изявен акробат и цирков артист. Някогашен републикански шампион по акробатика. Повече от 20г.

Новини Сливен

УЛИЧНИ ДУПКИ В КВ. „СИНИ КАМЪНИ” „ГАРАНТИРАТ” ПУКАНЕ НА ПОНЕ ЕДНА ГУМА

Улични дупки в сливенския квартал „Сини камъни” „гарантират” поне една спукана гума, ако преминете през тях с автомобил. Това твърдят жители на блок №25 . Дупките се намират на улицата,