АКТЬОРЪТ ПЛАМЕН ДИМОВ ИГРАЕ БЕНКОВСКИ В НОВИЯ ФИЛМ НА ГЕОРГИ ДЮЛГЕРОВ „ДЯДО ВЪЛЮ“
май 9, 2022 338 Прегледи

АКТЬОРЪТ ПЛАМЕН ДИМОВ ИГРАЕ БЕНКОВСКИ В НОВИЯ ФИЛМ НА ГЕОРГИ ДЮЛГЕРОВ „ДЯДО ВЪЛЮ“

На 3 май (вторник) започнаха снимките на новия филм на БНТ – „Дядо Вълю“, по книгата на Захари Стоянов „Записки по българските възстания“. Лентата е част от филмопроизводството на обществената телевизия и се очаква да бъде излъчена в края на годината. Снимките на филма „Дядо Вълю“ започнаха в къщата-музей „Тодор Каблешков“ в гр. Копривщица.

Режисьор и сценарист на филма „Дядо Вълю“ е Георги Дюлгеров, оператор е Веселин Христов, а продуцент – Владимир Андреев. В ролите зрителите ще видят актьорите Ивайло Христов (в ролята на Дядо Вълю), Пламен Димов, Иван Николов, Цветан Алексиев, Джордж Арабаджийски, Красимир Доков и други.

Историческият разказ пресъздава събитията около убийството на Георги Бенковски. Захари Стоянов, заедно с чета приятели и конни жандарми, отиват да арестуват дядо Вълю – предателя на воеводата. При срещата си със стареца, Захари Стоянов се връща в спомените си за Бенковски, когото местните наричат „Хаджи Георги” – величието му като организатор и вдъхновител на Априлското възстание, отпадането му след разгрома на възстанието, прехода през Стара планина, бурята на 7 май, подслона при говедарите на следващия ден, преходът начело с Нею към кошарите на дядо Вълю. Именно при първата им среща, у дядо Вълю възниква и импулсът да стане свободен човек, но той постепенно се променя, за да се стигне до предателската клопка. Обезвереният Бенковски пренебрегва четническите повели, независимо от несмелите предупреждения на Захари Стоянов. Бегълците са отведени от дядо Вълю до турска пусия, Бенковски е убит, само Захари се спасява. На лобното място на воеводата жандармите се гласят да арестуват стареца, но присъдата се отлага. Предателят е простен.

БНТ е най-големият продуцент на телевизионно кино в България, а игралният филм „Дядо Вълю“ е част филмопроизводството на обществената телевизия.

 

БНТ

Заглавие: Sliveninfo

Предишна ХВАНАХА ПИЯН ШОФЬОР НА ЛАДА
Следваща УЧЕНИЧКАТА ВАНИНА АНДОНОВА Е КМЕТ ЗА ЕДИН ДЕН В ОБЩИНА СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Тате, може ли да отида на дискотека? – Отивай! Ако видиш там майка ти, кажи й да се прибира! Жена обяснява на мъжа си: – И довечера, когато дойде

Новини Сливен

МАРИЯ БЕЛОВА: ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО ЗА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 11 ЮЛИ Е ДА ИМА СТАБИЛНО ПРАВИТЕЛСТВО

Ще продължа да работя за развитието на земеделския сектор, ако бъда избрана за народен представител. Това заяви в официалния подкаст на ГЕРБ Сливен кандидатът за народен представител от листата на

Новини Сливен

РЕДИЦА СПОРТНИ МЕРОПРИЯТИЯ СЕ ПРОВЕЖДАТ ДНЕС В СЛИВЕН

Турнир по борба на открито за деца и младежи се провежда днес пред залата на Клуба по борба „Станка Златева“. Събитието се организира от клуба, със съдействието на Община Сливен.