„АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ“: В ПОВЕЧЕТО ФАБРИЧНИ КОЗУНАЦИ НЯМА МЛЯКО И ИЗОБИЛСТВА ОТ Е-та

„АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ“: В ПОВЕЧЕТО ФАБРИЧНИ КОЗУНАЦИ НЯМА МЛЯКО И ИЗОБИЛСТВА ОТ Е-та

В най-разпространените козунаци в търговските вериги тази година не са открити синтетични багрила, но те изобилстват от Е-номера и заместители. В 11 от 16 продукта вместо мляко има заместители, а при една марка са спестени дори и яйцата или друг техен заместител.

Това показва традиционното преди Великден проучване на организацията „Активни потребители“, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производители са декларирали. Отделно е проведен и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (тартразин). В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и Женския пазар в София през месец март.

При една от марките напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите, което е нарушение на националното и европейското законодателство. Марката обаче е закупена от големи търговски вериги, които би трябвало много добре да познават изискванията, които пренебрегват, изтъква организацията.

Пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на „модерни“, индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина.

„Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими. Особено смущаващо е добавянето на суроватка в козунаците. Това е заместване на млякото с един по-същество отпадъчен продукт, притежаващ свойства, много различни от оригинала. Рецептите, забъркани със заместителите, позволяват да се намали себестойността на продукта, разбира се, за сметка на качеството“, сочи анализът.

Също така усреднено във всяка марка се съдържат по шест добавени Е-номера. Това са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други, каквито няма в нито една домашна рецепта за козунак, изтъкват още от организацията.

В същото изследване преди 6 години „Активни потребители“ установява влагане на жълтата боя татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки, затова провежда същия тест и сега. Татразин не е намерен, но при 10 от 16-те марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, „но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали“, коментират от потребителската организация.

„Резултатите от нашето проучване показват, че качеството е последна грижа на производителите на индустриалните продукти. Техните „козунаци“ имитират сполучливо външния вид и вкуса на домашните, но са много далеч от тях спрямо вложените суровини и технология на приготвяне. Съчетаването на множество официално разрешени за употреба заместители и добавени химикали в индустриалните рецепти води до получаване на продукти с непредсказуеми качества, особено по отношение на здравословните ефекти. По същество потребителите са превърнати в лабораторни мишки и принудени да консумират неизпитвани имитиращи храни. Дали те се отразяват негативно на здравословното състояние в дългосрочен план ние не се наемаме да твърдим“, казват в заключение „Активни потребители“.

 

dnevnik.bg

Предишна ВЕСЕЛИНА СЕДЛАРСКА ПРЕДСТАВЯ КНИГАТА НА ПРОФ. ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ "ЗАПИСКИ ПО РЕВОЛЮЦИЯТА 1997-2017"
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен 0 коментара

ВИСОКАТА КОНСУМАЦИЯ НА СОЛ КРИЕ ЗДРАВНИ РИСКОВЕ

Прекомерната употреба на сол (натриев хлорид), основен източник на натрий в храненето има неблагоприятни въздействия върху здравето. Съществуват научни доказателства, че при увеличаване на хранителния прием на готварска сол стойностите

Новини Сливен 0 коментара

 ОБЩИНА СЛИВЕН РЕМОНТИРА ПЕНСИОНЕРСКИЯ КЛУБ В КВ. „ДАМЕ ГРУЕВ“

Община Сливен извърши основен ремонт на покрива на пенсионерския клуб в кв. „Даме Груев“ в Сливен, съобщи заместник – кметът Румен Иванов. Освен на покрива, ремонт е направен и на

Новини Сливен 0 коментара

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

Днес 16.05 /сряда/ поради авария е прекъснато водоподаването в района на бул“Банско шосе“ и бул.“Стефан Караджа“ до 15.00ч. ВиК-Сливен се извинява на своите потребители за причиненото неудобство.

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

eighteen + 6 =