АКТИВИСТИ НА ИТН ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА В СЛИВЕН

АКТИВИСТИ НА ИТН ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА В СЛИВЕН

Скъпи съграждани,

На 18.02  преди 149 години, България губи една от най-светлите личности, която времето е дарило на българската история – Васил Левски. Когато заговорим за Апостола, рядко се замисляме за титаничния подвиг, извършен в името на Родината ни.

Век и половина ни делят от годините, в които кръвта, писъкът, гърчовете, страхът, разколът и ужасът на робството са тегнели над предците ни.

Трудно е да си представим болката и безсилието в очите на осиротелите деца, болните старци, обезчестените жени; да видим разрухата и опустошението. Да видим мъжа и бащата, който е безсилен да опази семайството си.

Всяко време на трудност ражда своите герои. Левски е търсеният и намерен идеал. Левски е надеждата, която българинът е търсил векове – във времето и в безвремието. Левски е примерът на поколенията – храбър, всеотдаен, жертвоготовен и изпълнен с една мисъл – да даде всичко за България. Много са били достойните българи, но един е човекът, обявен за икона на българския дух.

Левски е обесен на 18 февруари 1873 г. Тази дата се превръща в ден за равносметка, безмълвие и спомен. Спомен за това какви сме били и мисъл – за това какви сме забравили да бъдем.

Вчера отново почетохме паметта на Апостола – поднесохме венци и цветя пред неговия паметник на площад „Васил Левски“ в Сливен с мисъл за безсмъртието. Мислим, че трябва да гледаме към лика му с гордост, а не със скръб. Да помним какво ни е завещал и да се борим за онази “ свята и чиста република“, която той е искал да сътвори… за нас!

 

ПП „Има такъв народ“ – гр. Сливен

Предишна СЛИВЕН СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ПАМЕТТА И ДЕЛОТО НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА
Следваща БСП-СЛИВЕН ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РЕСТОРАНТ ПАРК ЦЕНТРАЛ, СЛИВЕН ОТВАРЯ ОТНОВО ВРАТИ ЗА СВОИТЕ ГОСТИ НА 1-ви МАРТ

Очаква Ви неповторимият елегантен стил, специалното меню с изискана италианска и българска кухня, селекция вина на Edoardo Miroglio Wine. За всеки ваш празник или семейно събитие, за детски празници, арте

Новини Сливен

АКТ В РАЗМЕР НА 3000 ЛЕВА ЗА ШОФЬОР НА ОПЕЛ, ТЕГЛИЛ ШЕЙНА С ДЕТЕ ПО ПЪТЯ КЪМ КАРАНДИЛА

Съставен е акт за административно нарушение на водач, на лек автомобил „Опел Корса”, който тегли шейна с дете по заснежен пътен участък на пътя към местност „Карандила”, край град Сливен.

Новини Сливен

ПОЛИЦЕЙСКА АКЦИЯ СРЕЩУ КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ В СЛИВЕН

Специализирана акция се провежда в сливенския квартал „Надежда“ и в селата Тополчане и Селиминово срещу купуването и продаването на гласове. В операцията участват служители на Икономическа и Криминална полиция, както