АКАД. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ В СЛИВЕН: ПП ПРЕДЛАГА ЕТИЧЕН КОДЕКС ДА РЕГЛАМЕНТИРА ОТНОШЕНИЯТА УЧИТЕЛ – РОДИТЕЛ
март 18, 2023 2050 Прегледи

АКАД. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ В СЛИВЕН: ПП ПРЕДЛАГА ЕТИЧЕН КОДЕКС ДА РЕГЛАМЕНТИРА ОТНОШЕНИЯТА УЧИТЕЛ – РОДИТЕЛ

Има няколко много важни неща в програмата за средно образование на Продължаваме промяната и те всички трябва да се свършат. Първото, разбира се, е да продължим с повишаване на заплатите на учителите, за да продължат да са мотивирани. Това заяви пред журналисти в Сивен акад. Николай Денков, бивш министър на образованието и кандидат за депутат от Продължаваме промяната. Той бе посрещнат от водачката на листата на ПП в Сливен Татяна Султанова и други кандидати за народни представители от партията.

„На второ място трябва да продължи процеса на промяна на учебните програми и учебниците, защото този проблем с много материал за зубрене и многото факти, които трябва да учат децата, вместо да се учат да мислят, стои. Миналата година започнахме този прцес, но той сега е замрял и не зная дали нещо се прави в момента. Трето – да направим по – интересно в училище. Две неща стартиха миналата година. Едното е така наречената дигитална раница , другото, което е важно да продължим и даже да разширим е програмата за извънкласни дейности. Вече започнахме с колективните спортове и колективните изкуства. Информацията ми е, че около половината училища са се включили в нея, но целта е всички учебни заведения и тази година да се включат.

Трябва да вървят и проектите със СТЕМ кабинетите, ремонтите на училища – всичко това трябва да върви заедно като процес. Просто целият процес трябва да продължи напред, за да може училището да стане по – приветливо и притно. Като ме питат как си представяте училището на бъдещето, отговорът е – училище, в което учителите и децата искат да изкарат деня заедно, да е полезно и приятно“, каза още Денков.

По отношение на дуалното обучение той каза, че по ПВУ във всяка област са отделени средства за една професионална гимназия – около 3 – 3,5 млн лв., с които тя да бъде ремонтирана и оборудвана, така, че да бъде професионална гимнаия за пример. В Сливен това ще бъде нещо, което е важно да се използва по – най – добрия начин. Това е свързано с дуалното образование, защото ще имате идеалната материална база. Това, което е много важно да се каже, че без участието на бизнеса, дуалното образование няма как да бъде успешно. Тук е много важно Регионалното управление на образованието да работи заедно с бизнеса и да го направят заедно“, подчерта Николай Денков.

Той припомни, че за България отпадат малко от над 5% от децата в рамките на учебната година. „Това е повече от 40 000 деца. Бройката е сериозна. Всяка година борбата е повечето от тях да се върнат обратно. По отношение на младите майки и женитбите, това е криминално престъпление и тябва да се включат и правоохранителните органи. И да кажат „Това не може да се случва“. За мен много важо е децата да са в училище,да знаят български, когато влязат в първи клас. Когато дойдат в първи клас без да
знаят езика, естествено след това много бързо отпадат“, подчерта Денков.

„Безплатните детски градини, които направихме миналата година – основната идея за тях не беше толкова социалната помощ, а подготовката за първи клас, където трябва да са с научен български език. В нашата програма сме заложили да повишим така наречения храноден, откъдето ще се повиши и качеството на храната. В тези общности това също има значение.

Не на последно място, разчитаме на образователните медиатори, за които миналата година отделихме 10 млн. лв., за да им бъдат продължени договорите. Те не просто помагат на учителите. Те са пример за децата, че може да има успех. Специално в Сливен най – големия проблем с отпадащите ученици, а оттам и работата с децата от възможно най – ранна възраст, още ясли, детски градини, убеждаване на родителите. Едно от нещата, които предвидихме за първи път в програмата, е така наречения етичен кодекс или как да работят родителите с учителите. Защото знаем, че често възникват конфликти – кой е виновен, кой е отговорен. Това което искаме, е да има ясни правила. Има ги в някои училища, ние искаме да ги направим за цялата страна. Всеки да си знае задълженията и никой да не може да казва „Това не е моя работа“. Да е ясно , че децата няма как да бъдат обучени и възпитани, ако учителите и родителите не работят заедно“, каза още бившият образователен министър.

Предишна КАНДИДАТИТЕ ОТ ЛИСТАТА НА ГЕРБ - СДС СЛИВЕН БЯХА ЧАСТ ОТ МАЩАБНОТО СЪБИТИЕ НА ГЕРБ В ПЛОВДИВ
Следваща МУСТАФА КАРАДАЙЪ В ЯБЛАНОВО: ГОЛЯМАТА НИ ЦЕЛ СА СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ СТАНДАРТИ НА ЖИВОТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ОТ ГЕРБ – СЛИВЕН ПРИСЪСТВАХА НА ПРАЗНИКА НА СЕЛО БЯЛА

Представители на ГЕРБ в Сливен посетиха село Бяла за празника на билките, посветен на Еньовден. Общинските съветници Живко Минчев и Милен Петков наблюдаваха обичая Еньово буле, пресъздаден от деца към

Новини Сливен

МЪЖ НА 55-ГОДИНИ ЗАГИНА СЛЕД КАТАСТРОФА НА ПЪТЯ

Мъж намери смъртта си, блъснат от лек автомобил, каран от жена. Инцидентът е станал в неделя на пътя от Сливен към Самуилово, малко преди селото, научи Sliveninfo. Мъжът е починал

Новини Сливен

ОТИДЕ СИ СКУЛПТОРЪТ СВЕТОСЛАВ МИЛЕВ

Тази нощ е починал известния скулптор и дългогодишен ръководител на ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен Светослав Милев. Светослав Милев е завършил специалност скулптура във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“