АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА С ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ В КУБА

АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА С ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ В КУБА

Организационният комитет на световното културно събитие „Осма среща на поетите „Островът в стихове” (30 април-9 май 2019 г.), отправи покана за творческо присъствие в карибската държава до писатели, художници и интелектуалци, сред които и писателката д-р Иванка Денева. Проявата се организира от комитет „Romerias de Mayo” и Световния фестивал на творческата младеж в гр. Олгин, Куба – с възможност за участие на гостите с различни разножанрови форми: освен поетически творби – и с доклади, изложби, музикални проекти, изпълнения от деца, (одобрени след селекция от професионалисти в страната-домакин); с книги, списания или експериментални форми и съпътстващите ги критически оценки. Идеята е за насърчаване на културния обмен чрез интернационалната инициатива, прераснала в международен фестивал на поезията „Romerias de Mayo”/Осма среща на поетите „Островът в стихове”, 2019. Разширявайки обсега на  градовете в програмата, организаторите съобщават, че от 2012 година досега са се включили над 200 участници от 26 страни на света (от 4 континента) – с представяне изкуството и на 400 кубински творци (писатели и художници.). До гостите са изпратени покана, общата програма, документите за участие, брой на творбите и др. С интернационалната проява в островната държава библиотеки, обществеността и институциите осъществяват мащабна дейност за развитие на културното сътрудничество, оценено от медиите като сливане на „традициите и модерността в изкуствата”.

Впечатлява богатият спектър от изяви в тазгодишната програма, сред които: срещи с писатели, издатели и творци в различните направления; изложби и събития, посветени на творчеството на децата, посещения на забележителности от културно-историческото наследство и др. Според оценките на анализаторите за провеждани досега издания, значимостта и характерът на събитието „…носят нови предложения и други критични и алтернативни дискурси в художествената панорама” на страната.

В майските дни на Фестивала-2019 година градовете в Куба – с активна дейност по представяне на словесното и другите изкуства, ще бъдат: Хавана, Матансас, Олгин (сред основните организатори), Гуаймаро, (където е обнародвана през 1869 г. първата конституция на страната и от чието създаване се навършват 150 години), Санкти-Спиритус, както и посещение на гр. Санта Клара. Програмата на Международния фестивал „Островът в стихове” предвижда четене от гостите на поетични произведения и на родния език, както и творческо общуване с авторите от всички градове-домакини; участие с доклади, презентации на книги, лекции, обмен на библиографски материали и други форми, подготвени от издатели и университети в Куба; включване на културен проект на „Kasa de Iberoamerika” за децата и др.

Поетическият празник в Куба завършва  на 9 май в столицата Хавана (и най-голям град на Антилските острови), от чието основаване  се навършват 500 години през  2019.

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН И ОУ "Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ" В ПАРТНЬОРСТВО ПО ПРОГРАМА "ЕРАЗЪМ+"
Следваща ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК В ЯМБОЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НЕУМОРНИЯТ

Той не знае умора. И в бизнеса, и в политиката. Навсякъде се оправя сам, без помощ от София, на каквато разчитат всички сливенски политици. Стефан Пасков за пореден път води

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Данъчен инспектор пита новобогаташ: – Вие сигурен ли сте, че луксозните жилища, автомобилния парк и двете вили са закупени с честно заработени пари? – А с какви други? –

Новини Сливен

ЛАБОРАТОРИЯ „ЛИНА“ ЩЕ ИМА ДЕЖУРНИ МАНИПУЛАЦИОННИ НА 22 СЕПТЕМВРИ

Медицинска лаборатория „ЛИНА“ осигурява дежурни манипулационни на 22 септември – Денят на независимостта на България. Ето и с какво работно време ще обслужват пациенти. СЛИВЕН 22.09.2022 ул. „Криволак” №9, ет.

1 коментар

  1. Beverly Bultron
    декември 25, 20:32

    Beverly Bultron

    […]we came across a cool website that you may possibly take pleasure in. Take a look should you want[…]

Остави коментар

3 − two =