АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА В МЕЖДУНАРОДНА АНТОЛОГИЯ, ИЗДАДЕНА В АРЖЕНТИНА
март 12, 2021 878 Прегледи

АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА В МЕЖДУНАРОДНА АНТОЛОГИЯ, ИЗДАДЕНА В АРЖЕНТИНА

Писателката получи от далечната страна  изпратеното  публикувано издание, в което са поместени творбите (поезия, проза, разкази/приказки за деца) на селектираните от престижното жури,   автори, оглавявано от председателя на Съюза на писателите от Аржентина.  Антологията е на испански език и с надслов „Гласовете на душата” („Voces del alma”), излязла в Буенос Айрес: висококачествен  печат, с поместени художествени илюстрации – съобразно тематиката  и инвенциите на произведенията в различните жанрове и с уточняващото подзаглавие: „Илюстрирана антология с най-добрите поезия и проза-2020. Избор, базиран  на 28-я Mеждународен конкурс за поезия, проза и изкуство-рисунка и фотография”.

Подбрани са творби на 200 автори за включване в международната антология сред участвалите повече от 5 х. човека от различни континенти, пишещи на/с преводи на испански език, сред които личат имената на творци от Латинска Америка (Аржентина, Парагвай, Перу, Колумбия; от Северна Америка, Европа (Испания, Франция) и др.

Акад. д-р Ив. Денева (единствен български творец в нея), изпрати поемите си  „Conjuro” и “Sonata de luna”, в превод на испански език на Виолета Бончева. Сертификатът, придружаващ  пристигналата антология, е с надпис: „Иванка Денева е избрана в нашия конкурс за литература и изкуство за качеството и креативността, показани в нейните творби, Буенос Айрес, 2020”. На документа са приложени и подписите на четиримата членове на журито, селектирало за поместване артефактите на определените автори.

Произведения на Ив. Денева не за пръв път са поместени в издание на испански език, като тя присъства сред авторите в Световната испаноезична антология (Мадрид, 2013 г.); нейни творения публикува  и органът на един от най-старите  университети в Европа и света – този в гр. Саламанка (1218 г., Испания). Изданието Cinosargo.com  (Университет в гр. Тарапака, Чили)  помести  в 2012 г. разказа й “Encruentos” („Срещи”), като публикацията включи на страниците си и литературното издание „Revista literaria Azul@rte” (Mексико, 2012 г.).  Нейни стихове  (билингва – на родния език и на испански) присъстват и в сайта на Двуезичната онлайн-библиотека (България.).

На участниците в събитието в Буенос Айрес организаторите отправиха покани, (вкл. и до българската писателка). Заради пандемичната обстановка в цял свят то бе сведено до много ограничен брой присъстващи, предимно от близките по местонахождение страни.

Предишна МАГАЗИН NEW YORKER СТЪПВА В ЯМБОЛ
Следваща 23-МА НОВОЗАБОЛЕЛИ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ В ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВиК – СЛИВЕН – С ВНИМАНИЕ КЪМ НУЖДИТЕ НА СЕЛСКАТА ВОДОПРОВОДНА МРЕЖА

Специално внимание в инвестиционната програма на водното дружество в Сливен е отделено на дейностите за ремонт и реконструкция на водопреносната мрежа в 28-те села с гравитачно водоснабдяване в Сливенска област.

Новини Сливен

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ ТЕЦ – СЛИВЕН

Поради възникнала авария в топлопреносната мрежа, Ви уведомяваме, че ще бъде спряно топлоподаването от 09:00 ч. до 20:00 часа на 15.02.2019 г. към д-р К. Стоилов 1 от 09:00 ч.

Новини Сливен

РЗИ – СЛИВЕН: ОТ 14 ФЕВРУАРИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН НЯМА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ

На 13.02.2020 г. се проведе заседание на Областен оперативен щаб за борба с Грип и ОРЗ. Прие се решение за преустановяване на грипната епидемия в област Сливен, считано от 14.02.2020