АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – СЛИВЕН  РАЗРЕШИ НЕВАКСИНИРАНО ДЕТЕ ДА ХОДИ НА ДЕТСКА ГРАДИНА

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – СЛИВЕН РАЗРЕШИ НЕВАКСИНИРАНО ДЕТЕ ДА ХОДИ НА ДЕТСКА ГРАДИНА

Административен съд – Сливен разреши на неваксинирано дете да ходи на детска градина. Съдебното решение е по казус с едно от децата на отец Евгений Янакиев, известен с позицията си срещу ваксините.

Отецът е баща на 9 деца. Седем от тях са ваксинирани, а на осмото и деветото не е поставяна нито една ваксина. По думите на бащата решението е било взето след като последното ваксинирано дете срещу морбили изпаднало в „интересно състояние“, разказа Нова телевизия.

Тогава родителите попаднали на информация за вредата от ваксините и се притеснили. Момиченцето е посетило детската градина само веднъж и е било спряно след сигнал на майка на друго дете, която работела в РЗИ.

По думите на доц. Атанас Мангъров от Детската клиника в Инфекциозна болница неваксиниращият родител застрашава живота на собственото си дете, тъй като една ваксина има 95% ефективност. „В един клас от 100 души 5 могат да се разболеят, но ако половината не са ваксинирани, ще има 55 застрашени“, каза специалистът.

Той допълни, че няма закон закон, който да забрани дете, което не е ваксинирано, да ходи на градина или училище. Решението да не се допускат неваксинирани деца се основава на наредба на МЗ. От юридическа гледна точка (решението на съда – б.р.) може да е правилно, но от медицинска не е, допълни доц. Мангъров.

Притесненията на специалиста са, че подобен прецедент може да се превърне в практика, предвид антиваксиналните настроения сред част от родителите.

“Съдът не намира логика в изразеното от РЗИ становище, че неимунизираните деца поставят в риск имунизираните. Целта на имунопрофилактиката е именно чрез въвеждане в организма на лекарствен продукт да се създаде активен или пасивен имунитет на определена възрастова група лица“, се казва в решението на Сливенския съд. Според него детето е било дискриминирано, тъй като спрямо децата, които не могат да се ваксинират поради медицински показания, няма такива ограничения.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред ВАС. От МЗ възнамеряват да обжалват.

През тази година СЗО постави антиваксиналните движения сред 10-те най-големи опасности за здравето на хората. Междувременно у нас се проведе и извънредна имунизация срещу морбили, тъй като случаите на заболяването зачестиха.

offnews.bg

Sliveninfo припомня, че отец Евгений е протосингел на Сливенска митрополия.

Предишна ГРАФИК НА СТРЕЛБИТЕ НА "БАТМИШ" ПРЕЗ НОЕМВРИ
Следваща ЗАПОЧНА САНИРАНЕТО НА БЛОК 2 В КВ. "ДРУЖБА"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИК НА ХОРА В СЛИВЕН И СДРУЖЕНИЕ „ЛЕКАРИ НА СВЕТА“ ОБЕДИНЯВАТ УСИЛИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ТРАФИКА НА БРЕМЕННИ ЖЕНИ С ЦЕЛ ПРОДАЖБА НА НОВОРОДЕНИТЕ ИМ

Местната комисия за борба с трафик на хора (МКБТХ), гр. Сливен съвместно със сдружение „Лекари на света”, гр. Сливен, стартират Информационна кампания за превенция на трафика на бременни жени с

Новини Сливен

ПОЛИЦЕЙСКИТЕ ПАТРУЛИ В СЛИВЕН, НОВА ЗАГОРА И ТВЪРДИЦА С НОВИ АВТОМОБИЛИ

Старши комисар Димитър Величков връчи днес ключовете на новите служебни автомобила на екипите от районите управление в Сливен, Нова Загора и Твърдица. Автомобилите са предоставени на ОДМВР-Сливен от ръководството на

Новини Сливен

АПАШ СЕ ПОЧЕРПИ С ВОДКА И МЕЗЕ ПРИ НОЩЕН ОБИР В СЛИВЕНСКИ СУПЕРМАРКЕТ

Рядко срещан апаш заловиха сливенските полицаи в нощта срещу събота, научи Sliveninfo. Крадецът успял да проникне в супермаркет в кв. „Стоян Заимов”. Той обаче не побързал да си тръгне, нито