АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД СЛИВЕН ОТЧЕТЕ ДЕЙНОСТТА СИ ПРЕЗ 2023 Г.
28.02.2024 939 Прегледи

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД СЛИВЕН ОТЧЕТЕ ДЕЙНОСТТА СИ ПРЕЗ 2023 Г.

На 28.02.2024 г. от 16:30 ч. в зала 207 в сградата на съда се проведе Годишно – отчетно събрание на съдиите и служителите от Административен съд  – Сливен за приемане на Отчетния доклад за дейността на съда през 2023 г.

Гости на събранието бяха  съдия Георги Чолаков – Председател на Върховният административен съд, съдия Йовка Дражева – председател на Пето отделение във  Върховен Административен съд, Областният  управител – Маринчо Христов, Председателят на Окръжен съд Сливен – Мартин Данчев, Окръжният прокурор на Сливен –  Веселин Гангалов, Ана Димитрова – Председател на Районен съд Сливен, адвокат Лидия Атанасова – Председател на Адвокатска колегия Сливен.

Председателят на Административен съд – Сливен съдия Слав Бакалов представи Отчетният доклад за дейността на съда за 2023 г., като акцентира върху основни въпроси от правораздавателната дейност на съда. Разгледани бяха броя и движението на делата, натовареността на съда, резултатите от инстанционния контрол, проведените обучения, кадровата и техническа обезпеченост на съда. Отчетени бяха добри показатели по качество на съдебните актове и бързина на правораздаване през отчетния период, които се дължат на високата професионална подготовка, отлична организация и отговорност при изпълнение на служебните задължения, както на съдиите, така и на всички съдебни служители.

Общия  брой разгледани дела през 2023 г. в Административен съд Сливен е 790 броя, като от тях свършени са 665 броя дела, а 83 % от делата приключват в срок до 3 месеца. Останали несвършени дела за 2023 г. са 125 бр, което се дължи на обстоятелството, че значителен брой от административните дела са постъпили през четвъртото тримесечие на отчетния период.

Обжалваните през отчетния период съдебни актове  са 211 бр. от общо 607 бр. подлежащи на обжалване, или 35 %. След касационна проверка за същия период са се върнали 171 бр. дела, от които 147 бр. по обжалване на решения и 24 бр. по обжалване на определения.

От атакуваните пред горната инстанция и върнати през отчетния период 147 бр. решения, 106 броя са потвърдени, 32 броя са отменени изцяло и 9 решения са отменено частично. От обжалваните и върнати 24 бр. определения, 15 броя са потвърдени, 8 броя са отменени изцяло и 1 бр. са отменени частично.

От изнесените данни е видно, че потвърдените от горната инстанция актове спрямо върнатите през отчетния период дела са 71 %.  За сравнение с предходните три години този показател е бил: за 2020 г. – 71 % и за 2021 г. – 78 %, за 2022 година – 74 %

Налице е поддържане на процента потвърдени от горната инстанция съдебни актове, което е един изключително висок  показател за доброто качество на работата на съдиите в Административен съд – Сливен.

Данните показват, че се постига една от основните стратегически цели на съда – повишаване качеството на постановените съдебни актове и поддържане на ниско равнище на отменените и изменени съдебни актове за сметка на оставените в сила такива.

Изтеклата 2023 г. бе успешна за Административен съд Сливен и магистратите, и служителите продължават да полагат необходимите усилия, за да се приключват своевременно и качествено образуваните делата, а отчетените резултати за срочност, качество, прозрачност и предвидимост в правораздавателната дейност на Административен съд Сливен допринасят за повишаване на общественото доверие към съда.

В заключение Председателят на Административен съд – Сливен Слав Бакалов изказа своята благодарност към всички съдии и съдебни служители за положените усилия и всеотдайност, за приноса им и свършената работа през годината допринесли за постигане на добрите резултати.

В края на събранието Председателят на Върховен административен съд Георги Чолаков и съдия Йовка Дражева – председател на Пето отделение във  Върховен Административен съд поздравиха съдиите и служителите на Административен съд Сливен за всеотдайният труд, волята и професионализма, като им пожелаха здраве, лично щастие и още много професионални успехи и за напред.

Пълният текст на доклада може да се прочете на интернет страницата на Административен съд – Сливен.

Предишна Д-Р ЕЛЕНА СТАЙКОВА: ДКЦ-2 Е ЕДИНСТВЕНОТО ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ В СЛИВЕН, КЪДЕТО МОГАТ ДА СЕ НАПРАВЯТ ЛАБОРАТОРНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ПОВЕЧЕ ОТ 11 ПРИЧИНИТЕЛИ НАВЕДНЪЖ
Следваща ПОРЕДНА ГЛОБА ЗА ДРИФТ СЛЕД СИГНАЛ НА ГРАЖДАНИ

За автора

Може да харесате още

Новини

ХВАНАХА ПИЯН ШОФЬОР, ПРЕВОЗВАЩ ОТКРАДНАТО ЖИТО

Водач с алкохол над 2 промила и превозващ откраднато жито е хванат от полицейски служители на РУ-Котел, съобщиха от ОД на МВР-Сливен. На 5 юни, в 21,15 часа, на път

Новини

БОЙКО БОРИСОВ: ОТПУСКАМЕ 52 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА СЕМЕЙСТВАТА С ДЕЦА ДО 14 ГОДИНИ

  Oтпуcкaмe 52 милиoнa лeвa, c кoитo щe пoдпoмoгнeм ceмeйcтвaтa c дeцa дo 14 гoдини, при кoитo рoдитeлитe ce e нaлoжилo дa ocтaнaт вкъщи и дa ce грижaт зa дeцaтa

Новини

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА В ЛИЦЕТО НА ТАТЯНА СУЛТАНОВА СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ЛУКОВМАРШ

От парламентарната група на „Продължаваме промяната“ категорично се противопоставят срещу намеренията за провеждане на Луковмарш, както и срещу провеждането на каквито и да било неонацистки и профашистки мероприятия на територията