АДВ. МАРИЯ БОЖКОВА СЕ ОТТЕГЛЯ ОТ ЛИСТАТА НА БСП, ПОДКРЕПЯ Д-Р ПЕТКАНСКА

АДВ. МАРИЯ БОЖКОВА СЕ ОТТЕГЛЯ ОТ ЛИСТАТА НА БСП, ПОДКРЕПЯ Д-Р ПЕТКАНСКА

Адв. Мария Божкова се оттегля от листата на БСП в Сливен. Тя е подала заявление до областния съвет на партията. Младата адвокатка декларира, че ще застане за кандидатурата на д-р Събина Петканска, която е втора в листата.

Sliveninfo ви предлага заявлението на адв. Мария Божкова.

ДО

ОБЛАСТЕН СЪВЕТ НА БСП– СЛИВЕН

8800 Сливен, ул. „Димитър Добрович“ № 1

 

ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА САМООТВОД

 

от

Мария Иванова Божкова

член на ОПО „Добри Чинтулов- Даскала“

ОбПО на БСП- Сливен

 

ОТНОСНО: отвод от листата с кандидати за народни представители, изготвена за участие на БСП- Сливен в парламентарните избори, насрочени за 14 ноември 2021г.

 

            УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,

            УВАЖАЕМИ ДРУГАРИ,

 

Благодаря Ви, че сте допуснали да бъда включена в проектолистата за народни представители, подредена на заседанието Областния съвет на БСП- Сливен, проведено на 01.10.2021г. За мен това е положителна оценка за дългогодишната ми работа като организатор в Общинския съвет на БСП- Сливен. Приемам този комплимент с признателност, уважение и отговорност.

Именно отговорността пред хората, които са ми гласували доверие и уважение с номинация, ме подтиква да се оттегля от последващо участие в парламентарните избори, насрочени за 14 ноември 2021г. Аргументите ми за това са следните:

Да бъдеш народен представител е венецът на един жизнен път, преминал през изграждането на успешна кариера, здраво семейство, натрупването на богат житейски и социален опит. Народното събрание приема закони, чрез които влияе върху цялото държавното управление. Народният представител трябва да има чувствителност към проблемите в обществото, да умее точно да диагностицира причините за тези проблеми и да създава работещи решения за преодоляването им. Всички тези качества, обаче, се изграждат чрез дълги години учене, труд и преминаване през множество професионални и чисто житейски битки. Считам, че на настоящия етап от живота си все още има какво да уча както в професионален, така и в личен план, за да мога един ден да съм наистина полезна за обществото с работещи идеи за реформи там, където има нужда от такива.

Четиридесет и петото и Четиридесет и шестото Народно събрание ще останат в историята като упадък на българския парламентаризъм. Наблюдаваме едно грозно и опасно съчетание между липси и изобилие. Липсват политически опит, елементарни познания за принципите и механизмите на държавното управление, липсва ясна политическа концепция за развитието на България. Изобилстват силни, но низки политически страсти. Уж всяко действие се диктува от интереса на „суверена“, а суверенът никога не е бил така отблъснат от политиката. Според писаното в учебниците „парламентът е еманация на народа“. Наистина ли разделителните линии между отделните групи в обществото, формиращи народа, са така непреодолимо дълбоки? Не! В последната предизборна кампания имах възможността да участвам в множество предизборни срещи. Не веднъж скромни и отрудени хора задаваха един и същ въпрос: „Не може ли, като отидете в Народното събрание, всички да седнете заедно и да се разберете да направите нещо добро за България?!“ Суверенът разбира парламентаризма по- добре отколкото го разбират „представителите му“. В теорията това се нарича „консенсусна демокрация“- да се потърсят общите допирни точки при решаването на даден проблем и да се постигне съгласие при решаването му на база обществения интерес. Политическият „пиар“, обаче, диктува да се търсят различията, да се акцентира върху противоборството, да се задълбочават разломите. Това може да е добре за публичния образ на отделния политик, но е пагубно за обществото като цяло.

Според мен причината за изцяло прекъснатата връзка между избиратели и представители е, че в политиката напоследък биват лансирани хора, които нямат достатъчно житейски и професионален опит. Заемането на изборна длъжност се превърна в самоцел, в трамплин за лично кариерно израстване, в компенсация, полагаща се на „наши момчета и момичета“, които не могат да се справят сами на пазара на труда. В никакъв случай не искам да попадам в тази категория кандидати. Бих искала първо да покрия моите критерии за това какви хора трябва да бъдат издигани в листите за изборни длъжности. Успешният кандидат е този, който възприема мандата на народен представител като служба в дълг към обществото. Изградена и завършена личност, доказала се в професионален план, закалена в житейски битки, способна да оползотвори опита си и натрупаните знания за надграждане и усъвършенстване на системата. Човек, познаващ проблемите на хората, чувствителен към болките и страховете им, умеещ да слуша. Човек, твърд в убежденията си, но умеещ да води диалог, способен да отстоява и защитава интересите на избирателите. Считам, че на този етап е уместно да се посветя на работата си, на трупането на професионален и житейски опит, на общуването с хора и опознаването на проблемите им. В трудностите при защитата на отделния човек и неговата кауза се разкриват недъзите на цялото ни общество и на държавния апарат.

            Радвам се, че в листата на БСП има на избираемо място кандидат за народен представител- жена, която съчетава в себе си всички гореизброени качества. Д-р Събина Петканска има цялата ми морална и професионална подкрепа.

 

 УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,

 

Считайте настоящото изявление за самоотвод от листата с кандидати за народни представители, подредена на 01.10.2021г. от Областния съвет на БСП- Сливен, с оглед участие в парламентарните избори, насрочени за 14 ноември 2021г.

Ще работя активно за достойното представяне на БСП на предстоящите избори, но не в качеството на кандидат за народен представител.

С уважение,
 
адв. Мария Божкова
Предишна СЪБИТИЯТА ПО ПОВОД ДИМИТРОВДЕН - СЪОБРАЗЕНИ С АКТУАЛНАТА ПАНДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА
Следваща ПЛАМЕН КРУМОВ НЯМА ДА УЧАСТВА В ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ПРЕЗ НОЕМВРИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

16 ГРАДУСА НА 1 ДЕКЕМВРИ В СЛИВЕН

Първият ден на първия зимен месец ще се запомни от сливналии с хубавото време. Живакът достигна 16 градуса. Което изкара хората по улиците. Много сливналии си пожелаваха така да изкарат

Новини Сливен

ЗАМ.-МИНИСТЪР ПРОФ. ПРОДАНОВ ЩЕ ОТКРИЕ В СЛИВЕН ПЪРВИЯ НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В СИСТЕМАТА НА ЗАТВОРИТЕ

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов ще открие на 24 януари 2019 г. /четвъртък/, в 13.00 ч. първия по рода си Национален фолклорен фестивал на самодейни състави на служителите, работещи

Новини Сливен

100 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Новите случаи на коронавирус са 4851, потвърдени от направени 19 869 теста. Позитивни са 24% от изследваните. Регистрираните с COVID-19 от началото на пандемията са 312 741, показват данните в Единния