АДВОКАТ ИВАН ДИМОВ ЗА АРЕСТА И ЕКСТРАДИРАНЕТО СИ В АВСТРИЯ: „МОКРА ПОРЪЧКА“ С ПОЛИТИЧЕСКИ МОТИВИ
10.07.2023 1358 Прегледи

АДВОКАТ ИВАН ДИМОВ ЗА АРЕСТА И ЕКСТРАДИРАНЕТО СИ В АВСТРИЯ: „МОКРА ПОРЪЧКА“ С ПОЛИТИЧЕСКИ МОТИВИ

Адвокат Иван Димов, който преди години беше член на Висшия съдебен съвет, заяви, че е станал жертва на „мокра поръчка“ с политически мотиви, за да бъде задържан и обвинен в пране на пари. Миналия месец Димов беше оправдан в Австрия по обвинението за пране на 170 000 евро, след като преди това беше арестуван в България и екстрадиран.

В своя позиция до „Лекс“ адвокат Димов пише, че австрийският съд още в първото си заседание по същество на делото, го е оправдал, а прокуратурата не е атакувала присъдата.

Бившият член на ВСС беше задържан по европейска заповед за арест, издадена в Австрия, където срещу него е започнало разследване за пране на пари. Те постъпвали в адвокатската му сметка от негови клиенти и той ги превеждал в други банки по сключени от тях договори. След това Димов беше оставен под домашен арест, а в края на февруари окръжният съд в Пловдив отказа да го предаде на Австрия. През март обаче апелативният съд в Пловдив задържа Димов и реши той да бъде екстрадиран за делото. Три месеца по-късно процесът срещу него приключи с оправдаването му, като в присъдата се казва, че липсват доказателства за вината му.

„В аргументите си съдиите посочиха, че задържането ми е било неоснователно. Австрийското правосъдие даде ясен отговор за моята невинност. Но един въпрос остава открит: защо българското правосъдие се отнесе към мен като с престъпник след всичките ми години, посветени на правото като съдия, депутат и адвокат понастоящем.

Обстоятелствата около ареста ми го правят да изглежда като “мокра поръчка” с политически мотиви. Доказаната ми в Австрийския съд невинност за съжаление не може да компенсира неизчислимите морални щети, които аз и семейството ми понесохме в родината си“, пише в позицията си адвокат Димов.

В нея той заявява, че името му е било несправедливо очернено и въпреки „абсурдния характер на тези обвинения“, е бил арестуван и екстрадиран в Австрия. Адвокатът се зарича да посвети усилията си в бъдеще за защита на българите, които са станали жертва на злоупотребата с власт и влияние в правораздавателните органи.

 

fakti.bg
Предишна ОБЩИНА ТВЪРДИЦА КАНИ НА СЪБОРА "ХАЙДУШКА ПОЛЯНА"
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЛАБОРАТОРИЯ „ЛИНА“ ПРЕДЛАГА 7 ПРОФИЛАКТИЧНИ ПАКЕТА ДО КРАЯ НА ОКТОМВРИ

Профилактичните кампании на медицинска лаборатория „ЛИНА” продължават и през месец октомври. Те важат в самостоятелните ѝ филиали в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол, като за тях

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА ФАЛШИВИ ПАРИ В СЛИВЕН

Служители на икономическа полиция в Сливен работят по случай с разплащане с фалшиви парични средства. Сигналът е получен на 08 юли. След проведени издирвателни действия по подозрение за извършеното престъпление

Новини Сливен

НАД 124 % ПОВЕЧЕ БОЛНИ БЯХА ДИАГНОСТИЦИРАНИ ЗА СЕДМИЦА В ОБЛАСТ СЛИВЕН

В периода от 3 до 9 януари са диагностицирани 548 болни с COVID-19 в Сливенска област. Увеличението в сравнение с предходната седмица е от 124,6 процента. Средната възраст на новозаболелите падна до