АГАТОПОЛСКИЯТ ЕПИСКОП ЙЕРОТЕЙ Е ПЪРВИЯТ ИЗБРАН КАНДИДАТ ЗА СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ
18.02.2024 1043 Прегледи

АГАТОПОЛСКИЯТ ЕПИСКОП ЙЕРОТЕЙ Е ПЪРВИЯТ ИЗБРАН КАНДИДАТ ЗА СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ

Агатополският епископ Йеротей бе избран от първи тур за кандидат за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се провежда днес в Сливенската митрополия. За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа.

Изборът започна при пълен кворум с 42-ма епархийски избиратели от седемте сливенски духовни околии. Всички бюлетини бяха действителни, а първият тур приключи за 55 минути.

За Знеполски епископ Арсений в урната бяха преброени 17 гласа, за Константийски епископ Михаил – 11 гласа, за Браницки епископ Пахомий – 8 гласа, за Главиницки епископ Макарий – 7 гласа, за  Мелнишки епископ Герасим – 5 гласа, за  ​Смоленски епископ Висарион – 4 гласа, за Белоградчишки епископ Поликарп и Велички епископ Сионий бяха отчетени по два гласа и за Велбъждски епископ Исаак – един.

Предстои втори тур, на който ще избирателите ще гласуват за един от останалите деветима епископи.

Епархийските избиратели в Сливен трябва да излъчат двама кандидати, които са събрали повече от половината от гласовете им. Ако Светият синод на заседанието си на 24 февруари, след като изслуша доклада на наместника на овдовелия епархийски престол и разгледа постъпилата документация, прецени, че изборът е валиден и е организиран по надлежния ред, в неделя, 25 февруари, ще се състои и каноничният избор.

Изборът на нов Сливенски митрополит е заради кончината на Негово високопреосвещенство Йоаникий, който почина на 9 януари тази година.

 

БТА

Предишна Д-Р МИЛЕНА ЧЕНКОВА: ЛЕВСКИ НИ ЗАВЕЩА ПРИМЕРА КАК ДУМИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ДЕЛА
Следваща ЕПИСКОПИТЕ ЙЕРОТЕЙ И МИХАИЛ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ТРИ УЧИЛИЩА В СЛИВЕН ЩЕ БЪДАТ ОБНОВЕНИ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ”

В Сливен днес официално бе даден стартът на обновяването на сградите на три професионални гимназии. Това са Професионална гимназия по механотехника, Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“ и

Новини Сливен

ГОРАН БЛАГОЕВ „РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ“: КАК ДА ГОВОРИМ ЗА НАЦИОНАЛНА ПАМЕТ И ДОСТОЙНСТВО, СЛЕД КАТО ПАМЕТНИЦИТЕ НА ЕДНА ЧУЖДА АРМИЯ СА ПО-ВНУШИТЕЛНИ ОТ ТЕЗИ НА СОБСТВЕНАТА НИ ВОЙСКА?

Горан Благоев e водач на листата на Републиканци за България в 23 МИР-София. Историк по образование, телевизионен журналист с 30-годишна кариера. През есента на 2020 г. става един от учредителите

Новини Сливен

АРЕСТУВАХА 31-ГОДИШЕН МЪЖ ОТ СЛИВЕН, УБИЛ КОТКА С ПУШКА

Служители на РУ-Сливен, работещи по линия на зоополиция, са задържали 31-годишен мъж, проявил жестокост към гръбначно животно. На 14 април, около 14,10 часа, е получен сигнал за простреляна женска котка