АБВ-СЛИВЕН ИЗЛЕЗЕ С ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЗАМЯНАТА НА КОНЦЕСИОНЕР НА СПОРТЕН КОМПЛЕКС „ХАДЖИ ДИМИТЪР“
юни 17, 2018 1708 Прегледи

АБВ-СЛИВЕН ИЗЛЕЗЕ С ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЗАМЯНАТА НА КОНЦЕСИОНЕР НА СПОРТЕН КОМПЛЕКС „ХАДЖИ ДИМИТЪР“

Декларация на ПП АБВ-Сливен

във връзка с „решение“ на Общински съвет – Сливен за „замяна на концесионер по договор за концесия“

Уважаеми съграждани,

Втора седмица продължава публичната дискусия в Сливен по казуса „Що е концесия и правомерно ли е прехвърлянето на правомощията от законно избрания – на произволно избран „концесионер““.
И в организацията на АБВ тук, както множество сливенски граждани, с изненада посрещнахме „решението“ на Общинския съвет в Сливен. Защото най-представителният орган на местното самоуправление го направи срещу интересите на общината, в името на която е създаден! Нещо повече – присъствието на 6 (шест!) юристи-общински съветници е предпоставка за законно-съобразност дори при внасянето на всеки проект за решение, още повече при одобряването му! Затуй равносметката от последната сесия създава тревога за досегашната „продукция от решения“ в мандата на настоящия местен парламент…
Недопустимо е отношението към проблем от важно за сливенци значение да се разглежда повърхностно, прибързано, в среда за „съглашение“, в „субективна услужливост“!
Като съотнасяме действащия договор за концесия със Закона за концесиите, ние открито заявяваме:
1.Няма обективни причини, нито пък правно основание за преразглеждане на договорните отношения между общината и концесионера, няма основания за замяна на концесионера, нещо повече-„аргументите“ на вносителя се обосновават върху текстове, които не съществуват в действуващия Закон за концесиите!
2. По Закона за концесиите (чл.137, ал.5 и 6) „взетото решение“ на Общинския съвет съставлява „съществена промяна“ в отношенията между концендент и концесионер – каквато форма на изменение
Законът третира като недопустима между субектите в променящия се договор.
И тъй като текстовете по Закона за концесиите са ясни и разбираеми, а предлаганата „промяна“- неубедително правно защитена, логичният извод е, че „вносителят, с предложението си, е подвел своите колеги-общински съветници“.
Инициативата на концесионера (за замяна) би могла да бъде развита само при форма на „публично-частно партньорство“, което би било възможно единствено при готовност на общината да се включи като участник в него! Само така би бил защитен публичният интерес-условие, което е заложено в действащия Закон за концесиите!
Но, многодневната вече публична дискусия, произвела се благодарение на „откритите писма“ на 2-ма общински съветници, показва, че проблемът има не само практически, но и политически измерения!
В обявеното „решение на общинския съвет“ озадачава организираното „съгласие“ между представителите на партии, които носят или пък са носили, или искат да носят в близко бъдеще „отговорности“- за община, за държава, за… Публичното мнение логично се смущава не само от постигнатите “ 21 гласа ЗА“ „замяната на концесионера“, но и от многото „въздържали се“, където озадачава и големият брой гласове от водещата опозиционна формация-факт, който е тревожен индикатор за политическото, но и за гражданското достойнство на „представящите социално-мислещите сливенски избиратели“. Как да повярваме, че само 2 от 41 съветника носят „дълг и отговорност, и смелост“ за интересите на сливенци във висшия орган на местното самоуправление?!…
И заедно с това – не смятаме, че истинната, справедлива, отговорна, активна в защитата на публичния интерес позиция може да се „финализира“ с оставка! И, ако г-н М.Афузов, в битността си на общински съветник действително се води от гражданския интерес и от този „на своята партия“, е логично да го прави още по-резултатно в местния парламент, а не „вън от него“, както обяви!
Защото и местното самоуправление, и гражданското общество се нуждаят от личности с ценности, носители на дела с висока морална значимост, от политики, които да променят качествено, към Добро, живота на всички хора – и в общината, и в България!
Завършвайки заявяваме:
1. Нямаме съмнение че кмета на Община Сливен няма да изпълни „волята на принципала“ по „замяна на концесионера“!
2. Нямаме съмнение че, Областния управител на Област Сливен в изпълнение на правомощията си, не ще допусне процедурна реализация на незаконното „решение“!
3. Надзора на прокуратурата, няма да пропусне да се произнесе в защита законодателството на Република България!

 

Предишна СЕМЕЙСТВО ОТ СЛИВЕН ПРЕЖИВЯ ИСТИНСКИ КОШМАР НА АМ „ТРАКИЯ“
Следваща СЛИВЕНСКИ ТВОРЦИ ПЛЕНИХА ПУБЛИКАТА НА ВОРОНЕЖ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЗДРАВ ДО УЧИТЕЛИТЕ ПО СЛУЧАЙ 5 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА УЧИТЕЛЯ

Уважаеми госпожи и господа, Скъпи учители, От името на Община Котел Ви поздравявам с Международния ден на учителя – 5 октомври! На този ден отдаваме своята признателност към Вас, които

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ОСИГУРЯВА БЕЗПЛАТНИ БЪРЗИ ТЕСТОВЕ ЗА ЧЛЕНОВЕ НА СЕКЦИОННИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ

Допълнителни противоепидемични мерки предприема Община Сливен за провеждането на Парламентарни избори 2021 на 4 април, стана ясно от онлайн брифинг с журналисти на кмета Стефан Радев. Осигурява се възможност за

Новини Сливен

ЗАПОЧНА НАБИРАНЕ НА ПРЕБРОИТЕЛИ И КОНТРОЛЬОРИ ЗА ПРЕБРОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ПРЕЗ 2021 Г.

Започна набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 година преброяване на населението и жилищния фонд. В срок до 30 октомври 2020 година кандидатите трябва да

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

two + 12 =